mdoctor napsal:
Zdravím.
Jen mne vážně mrzí ta nerozluštitelná komunikace. Ani mi tak nejde o jiný způsob ovládání, jako spíš o logování aktuálních naměřených hodnot na jednotlivých hlavicích, abych mohl lépe optimalizovat - například zjistit,za jak dlouho se zvýší teplota v konkrétním pokoji a podle toho zjistit nejvýhodnější dobu zapnutí. Neznáte někdo možnost,jak to ze stávající komunikace řídící jednotky ze SW vyčíst?
Hezký den
Rozumim vasi motivaci, mam podobnou. Vidim ctyri schudne moznosti, jen by bylo potreba investovat trochu (vic) casu.
1. Pustit ve Windows originalni ovladaci program a ten ridit vlastnim programem ktery predstira, ze hybe mysi, pise na klavesnici a cte z obrazovky. Takove programy jsem videl, slouzi k automatickemu testovani softwaru, jestli by bylo mozne je pouzit v tomto pripade nevim. Drahe (takove ridici program zdarma asi nejsou) a pracne reseni.
2. Sledovat komunikaci po seriove lince mezi Windows ovladacim programem a centralni jednotkou pomoci nejake "serial port loggeru". Komunikaci dekodovat a napsat program, ktery bude s centralni jednotkou komunikovat misto originalniho programu.
Nevyhodou je, ze komunikacni protokol se nemusi podari dekodovat uplne, takze prenost nebude spolehlivy. Dale kazdy dotaz na teplotu znamena komunikaci mezi centralni jednotkou a hlavici, takze caste dotazy budou snizovat vydrz baterii.
3. Pripojit se primo na vyvody radioveho modulu v nekterem zarizeni, napriklad nektere hlavici nebo v ovladaci kotle. Mam duvod se domnivat (ale jiste to nevim), ze se jedna o jednoduchou seriovou komunikaci (aby to jednocipovy mikrokontroler pouzity v zarizeni zvladal). Tak by bylo mozne odposlechnout veskerou radiovou komunikaci a pokud by se podarilo ji dekodovat a pokud hlavice pravidelne informace o teplote posilaji (coz nevim), bylo by mozne mit aktualni informace o situaci bez zvyseni spotreby.
Toto reseni by vyzadoval hardwarovy zasah do jednoho ze zarizeni a sestaveni relativne jednoducheho obvodu asi s mikrokontrolerem, ktery by komunikaci odchytaval.
4. Koupit stejny radiovy modul jako pouzivaji zarizeni a odposlouchavat komunikaci jako v minulem bode.
Hezky den,
JK