Právě je Sob Kvě 19, 2012 5:11 pm

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pocket Home
OdeslatNapsal: Úte Bře 18, 2008 3:13 pm 
Site Admin

Do rukou se mi dostala nabidka aplikace Pocket Home od spolecnosti ElektroBock s.r.o.

na prvni pohled to vypada velice zajimave - obousmerna bezdratova komunikace
ma nekdo nejake prakticke zkusenosti?

Profil Poslat soukromou zprávu  

SMART-HOUSE.CZ
DOPORUCUJE
 Předmět příspěvku: Re: Pocket Home
OdeslatNapsal: Čtv Dub 24, 2008 5:06 am 
Již 5 měsíců testuji v RD - jsem mile překvapen

OdeslatNapsal: Pát Dub 25, 2008 8:15 am 
Site Admin

muzete nejak blize poreferovat o funkcnosti, dosahu, spolehlivosti atd. ?

OdeslatNapsal: Čtv Říj 02, 2008 9:23 am 

PocketHome mam (11 hlavic + centralni jednotka CJplus + jednotka ovladani kotle). Topim asi mesic.
Bezdratove spojeni funguje pres 1 patro (RD, v podlaze je asi zelezo), ale 100% spolehlive neni, dvakrat se mi stalo, ze hlavice nebo prijimac kotle ztratil spojeni s centralni jednotkou a bylo potreba znovu hlavici/prijimac "naucit".
Pres 2 patra (z kotelny v suterenu do 1.patra) se spolehlivost dale snizuje, to uz doporucit nemohu.

Reguluje dobre. Hlavice jsou pri pohybu trochu hlucne, ale da se na to zvyknout. Nejhorsi je, kdyz se rano otevira hlavice v loznici, to cloveka nekdy i zbudi.

Pokud vas zajimaji dalsi zkusenosti, klidne se ptejte. Diskuse o PocketHome probiha i na portalu vytapeni.tzb-info.cz

Informace o protokolu (at uz bezdratovem nebo dratovem bych taky uvital), ale Elbock (vyrobce) je neda.
Hlavne by se mi to hodilo na lepsi, proporcionalni, ovladani kotle, protoze soucasna jednotka ovladani kotle umi jenom zapnuto/vypnuto. V rychlosti jsem se dival na RS232 komunikaci, vyznam nekterych zprav se da odhadnout, ale nejsem si jist, ze se to hodi k trvalemu rizeni, protoze pri kazdem spojeni se znovu prenasi program z PC do centralni jednotky.
Navic mi prislo, ze zjistovat z PC stav hlavic (i pres dodany originalni program od Elbocku) neni moc spolehlive, obcas odpoved trva velmi dlouho, nekdy neprijde vubec. Vyrobci jsem psal, pry to resi.
A komunikace taky zvysuje spotrebu, jak centralni jednotky, tak hlavic.

Kdybyste si s tim nekdo chtel hrat, ozvete se.

Jan Kybic

OdeslatNapsal: Ned Říj 05, 2008 6:30 pm 
Site Admin

Diky za zajimavy prispevek, musim rici ze se mi zrovna hodi takzvane "do kramu" protoze
se prave snazim implementovat system Smart House do domu kde je jiz vse hotovo
tzn. nepripada v uvahu zmena instalace topne soustavy, zadny elektroventily ap.
Tudiz me pocket home padlo do oka jako mozne reseni, jedna se o pomerne rozsahlou instalaci
v radu stovek tisic ale ani to firme elbock neprijde natolik zajimave aby se nejak extra snazila spolupracovat.
Firmu jsem kontaktoval se zadosti o popis protokolu ale odpoved nebyla dvakrat prizniva,
takze jsem si rekl ze pujdu cestou reverzniho engineeringu.
Ovsem po vasem prispevku a po procteni diskuze na TZB se pokusim zakaznikovy tento sytem rozmluvit.

OdeslatNapsal: Ned Říj 05, 2008 7:58 pm 
Site Admin

mimochodem, diskuze k Pocket Home na TZB je zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=105769

OdeslatNapsal: Pon Říj 06, 2008 9:03 am 

[SH]Admin napsal:
Diky za zajimavy prispevek, musim rici ze se mi zrovna hodi takzvane "do kramu" protoze
se prave snazim implementovat system Smart House do domu kde je jiz vse hotovo
tzn. nepripada v uvahu zmena instalace topne soustavy, zadny elektroventily ap.
Tudiz me pocket home padlo do oka jako mozne reseni, jedna se o pomerne rozsahlou instalaci
v radu stovek tisic ale ani to firme elbock neprijde natolik zajimave aby se nejak extra snazila spolupracovat.
Firmu jsem kontaktoval se zadosti o popis protokolu ale odpoved nebyla dvakrat prizniva,
takze jsem si rekl ze pujdu cestou reverzniho engineeringu.
Ovsem po vasem prispevku a po procteni diskuze na TZB se pokusim zakaznikovy tento sytem rozmluvit.

Mohu se jen pro zajimavost zeptat proc, co v mem prispevky vas privedlo k nazoru, ze pro vasi aplikaci PocketHome nebude vhodny? A k cemu potrebujete reverse engineering?

Mozna jsem se spatne vyjadril, ale celkem vzato jsem s PocketHome zatim spokojen. Ze protokol (at uz bezdratovy nebo mezi centralni jednotkou a PC) neni verejny mne sice mrzi, ale celkem to chapu, u vsech mne znamych komercnich reseni je to stejne. Kdyby protokol byl znamy, dala by se udelat inteligentnejsi spoluprace s kotlem, bylo by mozne rizeni pres web atd...
Ale topit to topi, teplotu to reguluje dobre.

J.K.

OdeslatNapsal: Pon Říj 06, 2008 3:41 pm 
Site Admin

Citace:
Mohu se jen pro zajimavost zeptat proc, co v mem prispevky vas privedlo k nazoru, ze pro vasi aplikaci PocketHome nebude vhodny?

nekolik bodu kvuli kterym to nedoporucim:

1/ 100% spolehlive neni, dvakrat se mi stalo, ze hlavice nebo prijimac kotle ztratil spojeni s centralni jednotkou a bylo potreba znovu hlavici/prijimac "naucit".

2/Hlavice jsou pri pohybu trochu hlucne, ale da se na to zvyknout. Nejhorsi je, kdyz se rano otevira hlavice v loznici, to cloveka nekdy i zbudi.

3/ze zjistovat z PC stav hlavic neni moc spolehlive, obcas odpoved trva velmi dlouho, nekdy neprijde vubec.

4/cela diskuze k tematu na TZB

toto jsou duvody pro se mi ten system prestal libit.

Citace:
A k cemu potrebujete reverse engineering?

protoze firma elbock nehodla zverejnit komunikacni protokol na RS232.
(coz v dusledku neni moc chytry krok, protoze kdyby to zverejnila, lidi by si psali
lepsi ovladaci SW a tim system by si kupovali, uz kvuli te moznosti. Ja bych si treba
system s osklivym interface nekoupil, ale kdybych si ho mohl napsat, tak by to byla jina.)

OdeslatNapsal: Ned Říj 12, 2008 7:28 pm 

Zdravím.
Mám tento systém doma nasazený asi 3 týdny včetně SW. Po počátěčním ladění jsem systém nastavil víceméně tak, jak potřebuji. Hlučnost mi nepřipadá nijak problematická (hlavně proti zemětřesení, které tu v Chebu teď máme skoro denně :-)). Jen mne vážně mrzí ta nerozluštitelná komunikace. Ani mi tak nejde o jiný způsob ovládání, jako spíš o logování aktuálních naměřených hodnot na jednotlivých hlavicích, abych mohl lépe optimalizovat - například zjistit,za jak dlouho se zvýší teplota v konkrétním pokoji a podle toho zjistit nejvýhodnější dobu zapnutí. Neznáte někdo možnost,jak to ze stávající komunikace řídící jednotky ze SW vyčíst?

Hezký den

OdeslatNapsal: Pon Říj 13, 2008 9:04 am 

mdoctor napsal:
Zdravím.
Jen mne vážně mrzí ta nerozluštitelná komunikace. Ani mi tak nejde o jiný způsob ovládání, jako spíš o logování aktuálních naměřených hodnot na jednotlivých hlavicích, abych mohl lépe optimalizovat - například zjistit,za jak dlouho se zvýší teplota v konkrétním pokoji a podle toho zjistit nejvýhodnější dobu zapnutí. Neznáte někdo možnost,jak to ze stávající komunikace řídící jednotky ze SW vyčíst?

Hezký den

Rozumim vasi motivaci, mam podobnou. Vidim ctyri schudne moznosti, jen by bylo potreba investovat trochu (vic) casu.

1. Pustit ve Windows originalni ovladaci program a ten ridit vlastnim programem ktery predstira, ze hybe mysi, pise na klavesnici a cte z obrazovky. Takove programy jsem videl, slouzi k automatickemu testovani softwaru, jestli by bylo mozne je pouzit v tomto pripade nevim. Drahe (takove ridici program zdarma asi nejsou) a pracne reseni.

2. Sledovat komunikaci po seriove lince mezi Windows ovladacim programem a centralni jednotkou pomoci nejake "serial port loggeru". Komunikaci dekodovat a napsat program, ktery bude s centralni jednotkou komunikovat misto originalniho programu.
Nevyhodou je, ze komunikacni protokol se nemusi podari dekodovat uplne, takze prenost nebude spolehlivy. Dale kazdy dotaz na teplotu znamena komunikaci mezi centralni jednotkou a hlavici, takze caste dotazy budou snizovat vydrz baterii.

3. Pripojit se primo na vyvody radioveho modulu v nekterem zarizeni, napriklad nektere hlavici nebo v ovladaci kotle. Mam duvod se domnivat (ale jiste to nevim), ze se jedna o jednoduchou seriovou komunikaci (aby to jednocipovy mikrokontroler pouzity v zarizeni zvladal). Tak by bylo mozne odposlechnout veskerou radiovou komunikaci a pokud by se podarilo ji dekodovat a pokud hlavice pravidelne informace o teplote posilaji (coz nevim), bylo by mozne mit aktualni informace o situaci bez zvyseni spotreby.
Toto reseni by vyzadoval hardwarovy zasah do jednoho ze zarizeni a sestaveni relativne jednoducheho obvodu asi s mikrokontrolerem, ktery by komunikaci odchytaval.

4. Koupit stejny radiovy modul jako pouzivaji zarizeni a odposlouchavat komunikaci jako v minulem bode.

Hezky den,

JK

OdeslatNapsal: Pon Říj 13, 2008 2:47 pm 
Site Admin

pata moznost je donutit Elbock k uvolneni protokolu. Coz verim ze by byl chytry obchodni krok, protoze otevrene systemy se vseobecne vyznacuji lepsi prodejnosti.

kdyz se ale budeme bavit o realnych moznostech osobne se klonim k bodu 2/ ten se mi zda jako nejschudnejsi reseni.

OdeslatNapsal: Sob Říj 18, 2008 8:15 am 

Currently i'm working on new software for PocketHome. It will be like a server for PH-CJ37Plus.

1. Statistics (sorry, but CJ does not save statictics in their memory) - CJ must to be connected to PC together.
2. WebServer. There is nothing impossible :)
3. I think, i can finish my work at november.

If you have some wishes, please let me know.

PS. Sorry for english. I can read czech without any problem, but i can't write on it - this is not my native language (russian).
PPS. I'm not working on elblock, this is just a hobby :)

OdeslatNapsal: Sob Říj 18, 2008 7:38 pm 
Site Admin

AlexXF napsal:
Currently i'm working on new software for PocketHome. It will be like a server for PH-CJ37Plus.

1. Statistics (sorry, but CJ does not save statictics in their memory) - CJ must to be connected to PC together.
2. WebServer. There is nothing impossible :)
3. I think, i can finish my work at november.

If you have some wishes, please let me know.

PS. Sorry for english. I can read czech without any problem, but i can't write on it - this is not my native language (russian).
PPS. I'm not working on elblock, this is just a hobby :)

takze jestli tomu dobre rozumim, pokud jsi schopny napsat takovou aplikaci znamena to ze se ti podarilo dekodavat komunikacni protokol?

dve otazky:
1/uvolnis zdroje toho tveho programu?
2/uvolnis popis komunikacniho protokolu?

OdeslatNapsal: Sob Říj 18, 2008 11:40 pm 

1. Protocol is not so hard to learn :) I'll describe it when work will be finished.

2. Official application does not support 'prior' option, but button exists. Looks like developers just forget to enable this function in app. I'm trying to find command to change it via RS232.

3. I have 11 hlavic & 1 CJPlus jednotku.

PS. Official application is not bad.... It is just a ugly.

OdeslatNapsal: Čtv Říj 23, 2008 11:54 am 

Found some problems with official software (but problem is not in software, this problem in current firmware of CJ37Plus)

1. Status prior/nonprior does not change via PocketHome software

2. I can't assign programm higher than no.9 to any item via
PocketHome software.

Problem description: as I can see, PocketHome software send
command to set required program no. to item, but CJ37Plus does
not accept this command (example for a program #10):

02 00 0a 48 0a 2e fd fe 0a

If i set up program no. less than 10, then all is OK.

3. CJ37Plus does not have PI/Hysterization regulation.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další