Právě je Sob Kvě 19, 2012 5:00 pm

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: je ten dům opravdu inteligentní?
Nový příspěvekNapsal: Čtv Úno 04, 2010 3:53 pm 
Site Admin

Tak mám pocit,že se pojem "inteligentní dům" začína pěkně marketingově zneužívat. Všude slyšíme: inteligentní dům usnadní bydlení, systém inteligetní instalace je super atd, dokonce i na tomto fóru pozoruji zneužívání tohoto výrazu - i když samozřejmně ne úmyslné, ale způsobené vlivem marketingové masáže všude okolo nás.

Protože položme si otázku, je ten dům opravdu inteligentní? A já říkam ne! Protože to co ten dům dělá, to jak usnadňuje život je sice super, ale rozhodně to není inteligentní
protože to někdo musel nejdřive naprogramovat a dům se slepě chová dle programu.
To je totiž to samé jako kdyby jste obyčený počítač chtěli nazívat inteligentní, také není, stejně jako dům.

Pod pojmem inteligentní dům si totiž představuji toto:

Tady je scénař:
v 8 se svalím na gauč, zapnu televizi, zapnu světlo na obrazem, hlavní světlo ztlumím na 30%
a pozdeji když TV vypnu tak pozhasínam všechny světla a dojdu rozvítit v ložnici.

takovouto sekvenci v dnešní době zvládne kdejaký "inteligentní" dům, ovšem nedej bože
abyste změnil svůj každodenní rituál, to musíte zavolat dodavateli ať to nějak přeprogramuje.

moje představa je taková pokud uvedený scénář zopakuji dejme tomu tři dny za sebou
inteligentni dům to pochopí tak že toto je způsob jak se chovám každý večer a další
den to provede přesně tak jak jsem to udělal tři dny před tím, jinými slovy naprogramuje se podle meho vzorce chování. V připadě že změním své chování a zapnu TV dům rozsvítí světlo na obrazem, hlavní světlo ztlumí a já to světlo zase rozvítím opět naplno tak to dům pochopí jako nové chování a další den už mi nebude to světlo ztlumovat na 30% ale nechá ho naplno.

Prostě jde o to, že se dům bude učit z chování jeho obyvatel a nasledně bude přispůsovovat svůj chod.

Protože schopnost sám se učit se je prvním přepokladem inteligence.

Profil Poslat soukromou zprávu  

SMART-HOUSE.CZ
DOPORUCUJE
 Předmět příspěvku: Re: je ten dum opravdu inteligentni?
Nový příspěvekNapsal: Pát Úno 05, 2010 6:29 am 

Tohle je ještě celkem realizovatelné, pokud v tom domě budeš sám.

Problém nastane ve vícečlenné rodině. Tady by dům musel nějakým způsobem identifikovat jednotlivé členy domácnosti a jejich chování a zvyky.

To by nějaký self-evolving systém mohl zvládat, ale zas na druhou stranu mít ve vlastním domě svého vlastního velkého bratra...

Předmět příspěvku: Re: je ten dům opravdu inteligentní?
Nový příspěvekNapsal: Pát Úno 05, 2010 7:17 pm 
Site Admin

:) spíš než velkého bratra bych to nazval "vlastni skynet" všichni si jiste pamatujeme co skynet dokazal :D