Právě je Sob Kvě 19, 2012 4:59 pm

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak připravit novostavbu pro instalaci řídícího systému
Nový příspěvekNapsal: Pon Srp 11, 2008 7:59 am 

Budeme stavět. Respektive necháme si postavit dům, ve kterém chci do budoucna nějaké ty chytré mašinky starající se o to, aby nikde neutíkaly korunky ať už za elektřinu nebo za teplo.

Proto bych rád věděl, jak takový dům připravit na budoucí instalaci systému.

Pokud nemáte předem zvolený systém, který budete zavádět, je nejsnazší cestou roztahání husích krků po celém domě. Momentálně zjišťuji jak hustě mám ty krky roztahat a kde.

Pokračování až budu zase o trochu chytřejší...

Profil Poslat soukromou zprávu  

SMART-HOUSE.CZ
DOPORUCUJE
 Předmět příspěvku: Re: Jak připravit novostavbu pro instalaci řídícího systému
Nový příspěvekNapsal: Úte Srp 12, 2008 6:24 pm 
Site Admin

osobne bych se snazi o co nejhustejsi zasitovani, ale je jasne vzhledem k tomu ze neznate budouci techologii ze to nikdy neodhadnete. Nicmene takovy desetiparem standartne pouzivanym pri instalaci EZS rozhodne nic nezkazite.

Dalsi dulezita vec je dostatecne zasitovani UTP kabelem minimalne 4 UTP kabely na mistnost.

co se tyce husich krku, to neni spatny napad, ale problem je ze nikdy nevite co tam pujde a podle toho musite zvolit prumer, ja osobne jsem vyuzil nepouzivanou kominovou sachtu prumeru 150 jako centralni kabelovy kanal a to se mi osvedcilo.

Dale se mi z duvodu budoucich instalici osvedcilo plne podsklepeni objektu, kde se veskere techologii da vest spodem.

obecne plati: cim vic tim lip

Nový příspěvekNapsal: Úte Úno 01, 2011 8:18 am 

Zdravím,
řeším podobný problém. Na podzim snad konečně začnu stavět RD.
Teď dolaďuji projekt a navrhuji si kam všude přivedu UTP kabely a silové kabely. Napadlo mě zatím jen to že současně s kabeleláží silovou potáhnu i stíněný UTP. Znamenalo by to tedy že každý vypínač, zásuvka atd. bude napojena přímo z rozvaděče, vedle kterého bych postavil RACK skříň kam budou vyvedeny UTP. Bude to sice nákladnější ale douvám že do budoucna variabilnější a univerzálnější.

Silové kabely společně s UTP bych zavedl:

- ke každému oknu (ovl. venkovních rolet)
- ke každým venkovním dveřím
- ke garážovým vratům
- k bráně před domem
- několik vývodů pro venkovní (vnitřní) IP kamery
- k požárním čidlům v domě
- k detektorům pohybu
- do každé místnosti 2xUTP pro síť LAN

Elektrický rozvaděč bude nainstalovaný na zdi která bude společná s technickou místností. V technické místnosti bude 19" rack skříň, tepelné čerpadlo, centrální vysavač, (rekuperační jednotka) atd...
Napadá vás někoho nějaká další alternativa kam přivést kabeláž?

Nový příspěvekNapsal: Úte Úno 01, 2011 9:25 am 
Site Admin

No vpodstate jde o to, ze struktura kabelaze je dana pouzitym automatizacnim systemem
napr. jine pozadavky ma inels, jine loxone atd. Takze univerzalni rada neexistuje.

Takze napr muzete udelat tzv "klasickou" silovou instalaci a pak si tam dotahat jeste slaboproud dostatecne dimenzovany,
a nebo, a to se mi libi vic, udelat hvezdicove zapojeni silove instalace coz v praxi znamena, ze kazda zasuvka, kazdy vypinac, kazde svetlo je tazeno primo do rozvadece a pak veskere prvky jou umisteny v rozvadeci. Vyhoda tohoto reseni
je absolutni flexibilita a na tento zpusob se da naroubovat snad kazdy automatizacni system. Nevyhoda je cena, toto je velmi drahe reseni a potreba obrovskeho rozvadece.

jinak co se tyce UTP lan rozvodu, urcite bych je naddimenzoval, protoze jsem si taky rikal 2x do mistnosti to musi stacit
a ejhle do obyvaku jsem si prozirave dal 6x LAN a stejne uz sem tam musel dal switch protoze mi tech 6 velmi rychle doslo.
Trend je totiz takovy, ze driv nebo pozdeji KAZDE zarizeni bude mit IP adresu.