Právě je Sob Kvě 19, 2012 4:50 pm

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: co je INELS
Nový příspěvekNapsal: Čtv Led 14, 2010 10:28 am 
Site Admin

INELS je system inteligentni elektoinstlace zalozeny na sbernicovem systemu. Sbernice je postavena na dvoudratovem
reseni kde napajeni i data jsou po stejnych dratech coz vidim jako vyhodu ze nedojde k pomotani barvicek a podobnym problemum. Ale prave z duvodu pouziteho systemu je nutne dat pozor na pokles napeti na sbernici a tudiz vyrobce doporucuje pouzivat kroucenou dvoulinku a take je dulezite dostatecne dimenzovat napajeci jednotku s ohledem na pocet zarizeni pripjenych ke sbernici.
Bohuzel sbernicove reseni odsuzuje tento system pouze k instalacim do novostaveb nebo do totalni rekonstrukce protoze vyzaduje natahat kompletni sbernicovou infrastrukturu.

Co se tyce ovladacich jednotek a aktoru, INELS nabizi ucelenou radu jak nastenych systemovych ovladacu, pres mini aktory urcene do instalacnich krabic, dale klasicke aktory na DIN listu atd.
Za vypichnuti stoji multifunkcni jednotka ktera je opravdu "multifunkci" a nejedna se jen o marketingove vychvalovani.
Tato jednotka obsahuje teplotni senzor,snimac hlasu, IR senzor, IR vysilac, senzor osvetleni, dvoustavove tlacitko, reproduktor, a 4 externi bezpotencialove vstupy a to vse se veslo do bezne krabice 65 v prum. a 30 do hloubky.
Tomu rikam multifunkce.

Co se mi na tomto systemu hodne libi je napr. nastene systeme ovladace v sobe maji i teplotni senzor coz indikuje ze o tom nekdo opravdu premyslel pri navrhu systemu.

V posledni rade je potreba zminit centralni ridici jednotku.Ridici jednotka na sobe ma
ethernetovou zasuvku a v some ma webserver skrz kery je mozne ovladat nektere funkce jednotky
dale se k jednotce dodava konfiguracni software kterym se da cely system nastavit.
Jednotka se take da vzdalene konfigurovat pres LAN.
Co se tyce systemu INELS jako takoveho, tento system neobsahuje zadnou proprietarni vizualizacni jednotku.
Nicmene vizualizacni software Reliance od geovapu tento system podporuje a firma dodava third-party 10'' touch screen.

Dalsi dulezita vec ktera je potreba zminit, ze na rozdil od jinych, INELS poskytuje popis komunikacniho protokolu
s ridici jednotkou. Takze to je dobra zprava pro ty co nechteji pouzivat defaultni software, ale radsi si napisi
neco svojeho.

Celkove vzato se neobavam rici, ze tento system cni nad ostatni.

pokud mate nekdo prakticke zkusenosti s timto systemem, prosim prispejte

poznamka pod carou: veskere moje nadseni pro tento vyrobek pochazi pouze z teoreticke roviny, veskere informace o systemu jsem cerpal z webstranek, osobni prakticka zkusenost je nulova. I kdyz rach bych si to ohmatal protoze se mi to libi, ale musim vymyslet jak to implementovat u me doma popr. najit pokusneho kralika s novostavbou :)

Profil Poslat soukromou zprávu  

SMART-HOUSE.CZ
DOPORUCUJE
 Předmět příspěvku: Re: co je INELS
Nový příspěvekNapsal: Pát Led 15, 2010 4:08 pm 

Čistě náhodou jsem po dlouhé době narazil znovu na tento web a dívám se na založené téma o systému Inels.

Co k tomu napsat, nejlépe asi pár poznatků, které jsem řešil a jak to vše dopadlo.
Dlouho jsem přemýšlel o systému řízení topení ve starším rodinném domku. Zprvu byl mým favoritem Pocket Home, ale postupem času jsem se začal poohlížet po něčem jiném, aby byl systém rozšiřitelný a použitelný nejen pro topení.

Nakonec jsem skončil u řídící jednotky Tecomat Foxtrot s prvky systému Inels.

Proč jednotku Teco a ne Inels?
Obě jednotky jsou ve své podstatě podobné, umí spoustu věcí, ale jeden zásadní rozdíl v nich je a to je programové vybavení.
Jednotka Inels má "omezené" možnosti programu, které jsou odvislé od toho, co programátoři vloží do programu IDM, přes který se vše jednoduše nakliká.
Jednotka Foxtrot je otevřený systém, kde co si kdo naprogramuje, to tam má - prostředí Mosaic.

Dále o tom co a jak se dá připojit se dá na internetu dočíst dost a dost.

Co k tomu více napsat.
Asi 1/2 roku pomocí tohoto zabezpečuji vytápění domu k mé spokojenosti:

1x Ovládání nástěného kotle - prozatím ON/OFF - OpenTherm jsem zatím nevyužil, ale dá se doplnit
4x Klasický radiátor a na každém ovládací hlavice 0-10V.
1x Nástěný ovladač s možností nastavení / zobrazení požadovaných, aktuálních teplot a možnost přepínání režimů vytápění
Dále snímače teploty v ostatních místostech

Nebylo s tímto a ani žádným systémem počítáno v době rekonstrukce domu a tak musím ocenit výhodu 2vodičového rozvodu s možnou maximální délkou 300m (přes optiku až 1200m), že k jednotkám nemusím táhnout množství kabelů.
Rovod k jednotlivým radiátorům mám tažený podél rozvodů topení (které je povrchové).

Jako další bych si do této jednotky zapojil osvětlení, které jsem při rekonstrukci svedl do jednoho rozvaděče, kde je vše ovládáno přes impulsní relé, takže přestavba by měla být jednoduchá. Přidat potřebný počet vstupů a výstupů, připojit k jednotce, dopsat program a může zo frčet.

Nový příspěvekNapsal: Ned Dub 11, 2010 11:33 am 

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda-li by se tu nenašel človíček který by mi mohl pomoci.
Jedná se mi o instalaci INELS.Zda-li někdo nemáte nějaké ucelené materiály, které by mi mohli pomoci v mé diplomové práci.
Moc by mi to pomohlo, vše co jsem našel je takové obecné.
:|

Nový příspěvekNapsal: Ned Dub 11, 2010 5:14 pm 
Site Admin

Stanley napsal:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda-li by se tu nenašel človíček který by mi mohl pomoci.
Jedná se mi o instalaci INELS.Zda-li někdo nemáte nějaké ucelené materiály, které by mi mohli pomoci v mé diplomové práci.
Moc by mi to pomohlo, vše co jsem našel je takové obecné.
:|

bohuzel se sytemem INELS nemam zadne prakticke zkusenosti, ale zde na foru je jeden clovek ktery by mozna dokazal pomoci, zkuste ho kontaktovat na revize@fraja.cz

Nový příspěvekNapsal: Pon Zář 27, 2010 9:46 pm 

Je komunikace na datové sběrnici u systému INELS ve standardu KXN/EIB ? Jde mi o to zda se dá kombinovat i s prvky od jiných výrobců na stejném standardu... Byl jsem již rozhodnutý pro instalaci INELS, ale velmi mne nyní zaujala novinka LOXON podporující standard - sběrnici KXN/EIB, viz. jiné vlákno na tomto fóru. Při tom bych chtěl využít koncových jednotek (hlavně těch multifunkčních - SOPHY) od INELSU - proto dotaz zda pracují na této sběrnici.

Nový příspěvekNapsal: Úte Zář 28, 2010 5:08 pm 
Site Admin

koberz napsal:
Je komunikace na datové sběrnici u systému INELS ve standardu KXN/EIB ? Jde mi o to zda se dá kombinovat i s prvky od jiných výrobců na stejném standardu... Byl jsem již rozhodnutý pro instalaci INELS, ale velmi mne nyní zaujala novinka LOXON podporující standard - sběrnici KXN/EIB, viz. jiné vlákno na tomto fóru. Při tom bych chtěl využít koncových jednotek (hlavně těch multifunkčních - SOPHY) od INELSU - proto dotaz zda pracují na této sběrnici.

viděl jste SOPHY v akci na vlasntí oči? Letos jsem byl na výstavě AMPER 2010 na stánku distributora INELSU a chtěl jsem
SOPHY vidět na vlasní oči a k mému překvapení mě prodejce aktivně odrazoval a vůbec mě ji neukázal, že bcy prý
byl zklamaný, tak nevím co si o tom myslet.

Nový příspěvekNapsal: Úte Zář 28, 2010 7:05 pm 

Sophy jsem neviděl, ale zatím jsem nenarazil na jednotku KNX/EIB, která by měla:

1) nějaké to tlačítko - min. 4 (2 x žaluzie/roleta na dvou oknech, 2 x světlo)
2) infra přijímač - pro ovládání nejen výše uvedených věcí dálkovým ovladačem
3) infra vysílač - není zase až tak důležitý, ale pokud by byl naproti jednotce TV, DVD, apod. dá se jejich zapnutí navolit do nějakého scénáře (stáhni roletu - zapni ztlumeně světla, zapni bednu a zvol program)
4) reproduktor (případně mikrofon) - pro komunikaci po domě
5) teplotní senzor - případně možnost jej do jednotky připojit
6) pohybové čidlo - bylo by třešinkou na dortu

Hledám do domu levnou, ale účinnou jednotku do každého pokoje a cena této jednotky je cca 4 - 5 tis. Kč, což v porovnání s jinými výrobci (ABB, JUNG, Schneider, atd.) není zase tak mnoho. Stále ale zatím nikde nemohu narazit na informaci zda jednotky INELSu, které se zapojují na sběrnici CBI (název sběrnice INELSu) komunikují na standardu KNX/EIB...

Nový příspěvekNapsal: Úte Říj 26, 2010 5:13 pm 

RE-Sophy jsem neviděl, ale zatím jsem nenarazil na jednotku KNX/EIB, která by měla:

existuje a mnoho dalších i s mini displayema 1) nějaké to tlačítko - min. 4 (2 x žaluzie/roleta na dvou oknech, 2 x světlo)
je u některých vypínačů nebo termostatů 2) infra přijímač - pro ovládání nejen výše uvedených věcí dálkovým ovladačem
KNX nepotřebuje načte jakýkoliv ovladač 3) infra vysílač - není zase až tak důležitý, ale pokud by byl naproti jednotce TV, DVD, apod. dá se jejich zapnutí navolit do nějakého scénáře (stáhni roletu - zapni ztlumeně světla, zapni bednu a zvol program)
neznám že by měl KNX reproduktor 4) reproduktor (případně mikrofon) - pro komunikaci po domě
KNX-teplotní čidlo buď v termostatu nebo samostatně nebo čidlo připojené k BIN vstupu 5) teplotní senzor - případně možnost jej do jednotky připojit
v KNX je hodně pohybových čidel 6) pohybové čidlo - bylo by třešinkou na dortu

Dobrý den,
KNX není kompatibilní se systémem Inels jedná se o úplně odlišné sběrnice, jedině spojení dvou systémů za pomocí softweru
KNX nemá řídící jednotku jako ostatní systémy, jednotlivé komponenty komunikují přímo spolu nebo s vizualizací nebo logickými členy
KNX má sběrnici taženou JYSTY2x2x0,8 pro běh KNX stačí dva drátky - napájení a komunikace po stejných žilách, pokud je zkratujete, zdroj se sám odpojí a při zpravení sběrnice se sám připojí bez poškození jakéhokoliv výrobku, to to jsem u žádného jiného systému nezaznamenal

Schneider MGU3.530 - tlačítka 2 polohy - volně programovatelné v KNX
Schneider MGU3.531 - tlačítka 4 polohy - volně programovatelné v KNX
Schneider MGU3.532 - 1 tlačítko a IR přímač (IR vysílač nepotřebujete jde načíst kterékoliv dálkové - IR signál)
navíc firma Zennio vyrábí jednotku která zvládne vysílat IR a ovládat tak 255 typů klimatizací
komunikace hlasem zní perfektně, ale žádný zákazník neprojevil zájem o tuto vymoženost, takže jsem nehledal žádnou jednotku pro KNX která by to zvládla

jelikož KNX vyrábí spoustu výrobců jako - Schneider, ABB, Merten, Zennio, MDT a mnoho dalších nelze aby jeden člověk obsáhnul všechny výrobky KNX, můžete se přesvědčit na stránkách http://www.KNX.org kde je soupis všech výrobců a proškolených lidí pro konfiguraci KNX v programu ETS4

Děkuji